YEKBÛN

YEKBÛN KİMDİR

(Ses sanatçısı, aranjör, besteci ve yapımcı)

Ailesi 1960’lı yıllarda ekonomik sebeplerden  dolayı İstanbul’a göç etmek zorunda kaldı. Mardin’li Kürt bir ailenin kızı olarak 17 Mart 1979 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğretimini aynı şehirde tamamladı.

Farklı kültürlerin ve farklı dinlerin bir arada yan yana durabildiği   kozmopolit bir şehir olan istanbul’da yaşarken, burada kazandığı yaşam tecrübesini ve kendi farklılığını yarattığı eşitsizliği anlamanın ve anlatabilmenin en iyi yolunun müzik olduğuna karar verdi.

11 yaşında başladığı müzik yolculuğunda, müziğin tek bir dille var olmadığını, sesin farklı yörelerden, bölgelerden, hatta kıtalardan gelen insanları buluşturabildiğini, birleştirdiğini çok derinden hissedebildi. Zaman içerisinde, müziğin aslında herkesin konuşabildiği bir dil olduğuna, her ulusun kendi, rengini ve derinliğini katarak onu başka türlü zenginleştirdiğine tanık oldu.

Bu keşifler sürerken, muziği farklı bir yerden duyabilmek, hissedebilmek için, 11 yaşında başladığı müzik yolculuğuna profesyonel olarak müzik eğitimi alarak devam etmeye karar verdi. Üniversite sınavı ve beraberinde yetenek sınavından başarıyla geçerek, Türkiyenin müzik eğitiminde en köklü ve iyi üniversitelerinden biri olan Marmara Üniversitesi Muzik Öğretmenliği bölümünde eğitim almaya başladı.

Lisans eğitimi sırasında bakış açısı farklı müzik disiplinleriyle zenginleştirmeye çalıştı. İlerlediği yolda, çok sesliliğin ve çok kültürlülüğün yaşamına ve müziğine yön vermesine izin verdi. Üniversite eğitimi sırasında, akademik çalışmalarının yanı sıra çesitli konser ve kadın örgütlenmelerinin oluşturduğu aktivitelerde yer aldı. Bir çok sanatçıya ve albüme sesi, bestesi ile veya aranjörlük yaparak destek verdi.

Eğitimi sırasında oğrendikleri ve kendi göçmenlik tecrübesi, ona müziğin, sadece boş bir alanda meydana gelen bir yapı olmadığını aksine toplumların tarihlerini, kültürlerini ve politik ilişkilerini karşı karşıya getiren, bunları ortaya koyan ve bunlardan  beslenerek gelişip büyüyen zengin bir yapı olduğunu gösterdi. Türkiye , farklı milletlerin, dinlerin  ve kültürlerin yaşadığı, ve bunların az bulunur bir zenginlik olarak yan yana durabildiği yerlerden biri. Müzikal bilgisini bu anlamda geliştirmeye çalıştı.

Çok sesliliğin , toplumların kültürlerine yöneltilmiş bir tehdit olarak değil de, bir zenginlik olarak, yaşanması gerektiğine inanıyor. Müzik evrensel bir dil olabilir, herkesin duyabildiği, konuşabildiği ve anlayabildiği. Hele ki, insanlar kendi yaşanmışlıklarını, kendi hayat hikayelerini muziğin tınısı ile birleştirmeye gönül versin, işte o zaman, bambaşka bir duygu ve gücün bizi yeni keşiflere götürebileceğine inanıyor. 2002’de Nîrwana, 2007 yılında ise Kejê adında, Türkçe ve Kürtçe dilinin farklı lehçeleri ile söylenmiş parçalardan oluşan albümlerini bu hissiyatla yaptı.

Bunu takip eden süreçlerde, farklı çalışmalarda yer aldı. Gittiği festival ve konserlerin dışında Türkiye’de ve farklı ülkelerde gösterilen “Ihlamurlar Altında” dizi filminin müziklerinde sesi ile, Berivan adlı belgesel bir film de müzikleri ile, şair Ahmet Çelik’in albümünde şarkısı ile, Kenên Spî adli film de müzikleri ile yer aldı. Çalışmaları arasında 2011’de geleceğimiz olan çocuklar için yapılmış beste ve düzenlemeleri ona ait “Zarok” adı altında bir albüm yaptı. Ayrıca aynı sene “Dilop” adında bir albüm çıkardı.

1989 yılında Türkiye’de başladığı müzik çalışmalarına, dünya müziklerinden estetik teorisini daha yakından tanımak, müzik psikolojisinden armoni çalışmalarına daha  bir katkıda bulunmak, en çok da farklı bir kültürel ve sosyal ortamda yaşayıp, bu farklılıkları müziğine katabilmek için, muzik kariyerini Avrupa’ya taşımaya karar verdi. 2008 yılından beri, çok sesli düşünmek, bunu müziğe yansıtmak, bir bütüne katkıda bulunmak, başkalarının müziğini dinlemek, anlamak ve onların seslerine saygı göstermek ve de Kürtlerin kültürel varlıklarını müzikle ortaya koyma kaygısı ile Avrupa’da çesitli festivallere, etkinliklere, konserlere katılıyor. Müzikle bu şekilde varolmanın yolunda ilerliyor. Sanatçı şu anda Almanya Bremen’de yaşıyor.

Diren Yeşil

Bernamegeh Türkçe

UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!

AYRICA BAKIN

Otizim nedir, nedenleri nelerdir?

“Otizim” kelimesi, genellikle “otizm” olarak yazılır ve doğuştan gelen bir nörogelişimsel bozukluğu ifade eder. Otizm …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!