"Enter"a basıp içeriğe geçin

Reis Çelik kimdir

1961, Ardahan doğumlu. İlk ve orta öğretimini tamamladıktan sonra İstanbul’a yerleşti. İstanbul Belediye Konservatuarında Müzik ve Tiyatro eğitimi aldı. 1982 yılında gazeteciliğe başladı. Ekonomi ve politika muhabiri olarak çalıştı. Çeşitli Televizyon programları hazırladı. Bir yandan okurken bir yandan da 70’lerin o büyük, kitlesel siyasal hareketlenmesi içinde yer aldı. Gazetecilikten dağıtımcılığa, fotoğrafçılıktan video gazete yayıncılığına kadar pek çok işte çalıştı. Fakat aklında hep film yapma fikri vardı.

Belgesel filmler çekmeye başlayan Çelik, çeşitli kuruluşlara 600 civarında reklam filmi ve siyasal kampanya filmi çekti. Türkiye’de yapılan ilk Nazım Hikmet Belgeseli olan: “Nazım Hikmet Ziyaretçin Var” a imza attı. 12 belgesel ve ilk Uzun metrajlı filmi “Işıklar Sönmesin”e imza attı. Sırada, yıllardır kafasını meşgul eden bir başka proje vardı: Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının hayatını sinemaya aktarmak. 1998 yılında “Hoşçakal Yarın” isimli bu projeyi de hayata geçirdi.

2003 yılında doğum yeri olan Ardahan’da bir film çekmek için Tuncer Kurtiz ile yola çıktı. Filmin ismi “İnat Hikayeleri” ve filmin çekim öyküsünü anlatan bir de belgesel çekti. Bu belgesel, Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen 6. SEMAINE DU DOCUMENTAIRE DE CRÉATION EUROPÉEN isimli festivalde, “Alsace-Europe” (Avrupa Sineması Destek Fonu / Euroimages) 3850 Euro tutarındaki ödüle layık görüldü.

Film Yapımcıları Derneği üyesidir. Yönetmen Veli Çelik’in ağabeyidir.

Yönetmen Filmografisi

Işıklar Sönmesin – 1997
Hoşçakal Yarın – 1998
Azül (Mülteci) – 2007

Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler

Lal Gece – 2011 …. Belgesel Sinema
İnadına Film Çekmek – 2010 …. Belgesel Sinema
İnat Hikayeleri – 2003 …. Belgesel Sinema
Nazım Hikmet Ziyaretçin Var – 1992 …. Belgesel Sinema

Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler

F Tipi Film – Sonsuz Bir Gün – 2012 …. Kurmaca, 00:13:00
Aydın Bulut, Barış Pirhasan, Ezel Akay, Grup Yorum, Hüseyin Karabey, Mehmet İlker Altınay, Reis Çelik, Sırrı Süreyya Önder, Vedat Özdemir
14. İzmir Kısa Film Festivali, Retrospektif Bölümü, Gösterim. 2013

Güllünün Yolculuğu – 2000

Senarist Filmografisi

Mülteci – 2007
İnat Hikayeleri – 2003
Hoşçakal Yarın – 1998
Işıklar Sönmesin – 1997

Yapımcı Filmografisi

Mülteci – 2007
İnat Hikayeleri – 2003

Parktaki Işık – 1992 (Yönetmen: Nur Akalın)
Ankara Kısa Film Festivali, Birincilik Ödülü. 1993

Oyuncu Filmografisi

Uzlaşma – 1991

Diğer Filmografisi

Mülteci – 2007 …. Görüntü Yönetmeni
İnat Hikayeleri – 2003 …. Görüntü Yönetmeni
İnat Hikayeleri – 2003 …. Kurgu
İnat Hikayeleri – 2003 …. Müzik

JÜRİ ÜYELİKLERİ

39. Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması. 2002
9. Türkiye / Almanya Film Festivali, Belgesel Film Yarışması, Secici Kurul. 2004

http://www.kameraarkasi.org/

NIVÎSÊN BALKÊŞ

Bir Cevap Yazın